tiistai 28. maaliskuuta 2017

TÄMÄN KEVÄÄN SUUNNITELMISTA

Moikka! Pitkästä aikaa kunnollista kuulumispostausta ja aiheena tietysti tähän vuodenaikaan monia mietityttävät opiskelusuunnitelmat. Niin kuin olen täällä aikaisemmin kirjoitellut, hain viime keväänä ylioppilaskirjoitusten jälkeen opiskelemaan Helsingin oikeustieteelliseen. Paikkaa ei kirjoituskevään väsymyksen jäljiltä auennut, sillä en yksinkertaisesti jaksanut lukea tarpeeksi. Edessä oli välivuosi ja varma tieto siitä, että vuoden päästä koittaisi uusi yritys. Nyt ollaankin taas siinä pisteessä, että yhteishaku on tehty ja pääsykoekirjat julkistetaan ensi viikolla.

march19

Unelmani eivät ole muuttuneet välivuoden aikana, vaan pikemminkin halu oikikseen on kasvanut entisestään. Tänä vuonna haen sinne tosissani ja aion todellakin tehdä kaikkeni, jotta saisin aloittaa opiskelut syksyllä. Viime vuoden lukemiset avasivat silmäni aika lailla, kun minulle realisoitui kuinka paljon töitä sisäänpääsyn eteen olisi tehtävä. Olen kuitenkin tyytyväinen siihen, että käytin pääsykokeisiin lukemiseen viime vuonna päivittäin noin viisi tuntia ja sain kirjat edes jollain tavalla haltuun sen sijaan että olisin luovuttanut kokonaan. Tänä keväänä voinkin keskittyä oleelliseen eli lukemiseen, kun oikeudelliset tekstit ja vastaustekniikka, pääsykoetilanne sekä kokeen tehtävätyypit ovat tulleet tutuiksi niin viime vuoden kokemusten, avoimen yliopiston luentojen, vanhojen pääsykoekirjojen ja -kokeiden mallivastausten lueskelun myötä.

march20

Koska tiedostan hyvin Helsingin oikiksen pienen sisäänottoprosentin, minun on pakko miettiä vaihtoehtoja sen varalle, että en onnistu pääsykokeissa tarpeeksi hyvin. Kun kuulin, että tänä vuonna noin 20% kauppisten sisäänotettavista uusista opiskelijoista valitaan ylioppilastodistuksen perusteella, en meinannut aluksi uskoa sitä todeksi. Seurasin nimittäin pari vuotta sitten siskoni valmentautumista kauppiksen pääsykokeisiin ja minusta tuntui käsittämättömältä, että luku-urakan voisi jättää väliin ja vain kävellä hyvillä papereilla suoraan sisään. Yläasteella kauppis oli haaveenani ja mietin sinne hakemista pitkään vielä lukion puolella. Siksi haen toisena hakukohteena Aallon kauppikseen todistusvalinnalla. Jos kävisi niin, että en pääse oikikseen, mutta pääsisin papereillani kauppikseen, minun täytyy miettiä tarkkaan haluanko yrittää vielä vuoden päästä oikikseen vai ottaa kauppiksen paikan vastaan. Mutta en halua lyödä vielä mitään lukkoon sen varalle, vaan pitää vaihtoehdot mahdollisimman avoinna.

march21

Mutta tosiaan aivan pian (apua!!) alkaa 7 viikkoa kestävä pänttääminen. Sitä ennen ehdin työskennellä vielä perjantaihin asti kirjastolla ja lähteä pidennetyksi viikonlopuksi Turkuun. Kirjojen ilmestymisestä luen pari viikkoa kotona ennen kuin lähden huhtikuun loppupuolella Pykälän intensiivivalmennuskurssille Helsinkiin. Asustelen kolmen viikon ajan lähellä asuvien sukulaisteni luona, jonka jälkeen tulen takaisin kotiin lukemisen loppurutistusta varten. Keskiviikkona 24.5. koittaa pääsykoe ja sen tulokset saapuvat kesäkuun loppuun mennessä. Siihen asti olen varmasti jatkuvassa jännitystilassa. Blogin päivittelystä pääsykoeurakan aikana en halua luvata mitään, mutta yritän tehdä ainakin muutaman postauksen etukäteen valmiiksi tulevia viikkoja varten.

Tuntuipas hyvältä purkaa ajatuksia tänne! Olisi hirmu mielenkiintoista kuulla myös teidän opiskelusuunnitelmista (löytyisköhän ruudun takaa oikikseen hakevia kohtalontovereita) kommenttiboksissa :)

-Aleksiina

18 kommenttia:

 1. Onnea lukemiseen ja toivon, että pääset sinne, minne haluat. Nyt vaan kovasti töitä teet! Hyvää kevättä sinulle! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Jenny! Jep unelmien eteen on tehtävä töitä :) samoin hyvää kevättä:-)

   Poista
 2. Kannattaa varmistaa, että oot tossa kauppiksen todistusvalintajonossa, vaikka se ei oo sulla ensisijaisena vaihtoehtona. Jotkut koulutukset nimittäin vaatii sitä, että se hakukohde on ykkösenä listassa, jotta voi ylipäätään tulla ylppäriarvosanojen perusteella valituksi. Tottakai onnea ennenkaikkea oikiksen pääsykokeeseen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo oon kyllä ottanut selvää tosta mahdollisimman tarkkaan, ettei vaan tulisi mitään yllätyksiä hakumenettelyn suhteen :) Kiitoksia!

   Poista
 3. Ite haen ekaa kertaa opiskelemaan psykologiaa Joensuuhun :) Valmistuin tosiaan lukiosta samaan aikaan kuin sä, mut olin jo aikasemmin päättänyt, että pidän suoraan välivuoden enkä hae mihinkään. Oli kyllä tosi hyvä valinta ja lukumotivaatiotakin kertyi ihan mukavasti töissä ollessa ;) Oon lukenu tammikuusta asti sellaset 10-20h/viikko ja käyn myös valmennuskurssilla, josta on ollu ihan huikee apu! Psyka on mun ainoo hakukohde ja jos ei onnista, niin haen ens keväänä aika varmasti uudestaan sinne ja lisäksi varmaan AMK:n puolelta fysioterapiaa :) Paljon tsemppii sulle lukemisiin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei ihan huippua kun kommentoit ja kerroit suunnitelmistasi! Kiitos tsempeistä ja sitä samaa sulle :) toivottavasti pääset opiskelemaan psykaa, se vaikuttaa niin mielenkiintoiselta alalta!!

   Poista
 4. Miksi et ottaisi jokatapauksessa kauppiksen paikkaa vastaan vaikket nyt oikikseen pääsisi? Sulla ois sentään joku koulupaikka ja aina voit hakea ensi vuonna sinne oikikseen uudestaan. Joo, tiedän että kuulut ensisijaiskiintiöihin, mutta voin kokemkusesta sanoa että työmarkkinoilla ei ole mitään arvoa yo-todistuksesta, mutta kauppis avaa aikamoisesti ovia. Lisäksi tutkimusten mukaan sisäänpääsy ei ole yhtään vaikeutunut toisen koulupaikan hakijoille, vaan suhteessa heitä pääsee oikikseenkin sisään saman verran kuin ennen pääsi vs. ekan korkeakoulupaikan vastaanottavat. Usko mua, toinen välivuosi ei ole enää kannattava! Tsemppiä kevääseen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep oon miettinyt tuota vaihtoehtoa myös ihan tosissani, mutta en vaan halua päättää kauppiksen paikan vastaanottamista vielä varmaksi ennen kuin näen miten tämä kevät ja pääsykoeurakka menee. Kiitos paljon ja kiva kun annoit hyvän näkökulman asiaan :)

   Poista
 5. Siis tarkoitatko että haet Helsingin Aaltoon (Otaniemeen) yo-papereilla? En tiennyt että se on edes mahdollista :o Vai puhutko Mikkelin Aallon kandiohjelmaan hakemisesta?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä tarkoitan juuri Helsingin Aaltoa, en Mikkelin kampusta :) Tämä vuosi onkin ensimmäinen tuolla menettelyllä ja mitä juuri katsoin, niin ensi vuonna yo-todistuksen merkitys kasvaa entisestään kauppikseen hakiessa!

   Poista
 6. Jos oikeustiede on just se sun unelma niin kannattaa tavotella sitä :) Ja ootko miettinyt että kaupungin pitäis olla just Helsinki? Muitten kaupunkien oikiksiin on helpompi päästä, Helsinkiin on kaikista kovin taso.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep tulevat 7 viikkoa teen kyllä täyttä työtä tuon unelman eteen! ja Helsinki olisi ehdottomasti mieluisin vaihtoehto, harmi vaan että vasta ensi vuonna voi hakea Helsingin lisäksi muihinkin oikiksiin :( Jos yhteisvalintamenettely olisi ollut jo tänä keväänä, niin olisin laittanut toiseksi hakukohteeksi Turun oikiksen ja kolmanneksi Vaasan. Joensuuhun en haluaisi jäädä enkä myöskään lähteä Rovaniemelle.

   Poista
 7. Onnea pääsykokeisiin ja tsemppiä lukemiseen! Voiko suhun muuten olla FB:n kautta yhteydessä :) ?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti paljon!! Ja voi laittaa viestiä :)

   Poista
 8. Miksi menisit kauppikseen jos oikis on sun unelmasi? Kuulostaa hieman tyhmältä valita joku koulu vaan koska se on hyvä kakkosvaihtoehto, vaikkei sydämesi ei oikeasti syki sille. Vaikka kauppis on verraten helppo koulu, niin eikö tuntuisi tuhlaukselta lukea kursseja jotka ei oikeesti kiinnosta ja johda sun unelmien ammattiin? Toisaalta kauppiksessa voi tietty opiskella esimerkiksi yritysjuridiikkaa, jos siltä kannalta olet miettinyt. Just a thought :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, tämän takia juuri en todellakaan tiedä ottaisinko kauppispaikan vastaan vai en. Toisaalta uskoisin viihtyväni myös siellä ja ottaisin yritysjuridiikan varmasti pääaineeksi, mutta toisaalta oikis on kyllä unelmani. Kiitos kommentistasi ja ajatuksistasi :)

   Poista